Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха под гаранция укрилите данъци собственици на таксиметрова фирма

27 ноември 2015, 21:52 часа • 5710 прочитания

Пловдивският Окръжен съд освободи под гаранция от 5000 лева двама арестувани собственици на таксиметрова фирма, обвинени в укриване на данъци в особено големи размери.

Според магистратите има доказателства, че Ерол Ешрефов и Иван Търпов, са свързани с престъпленията, но посочената от прокуратурата сума от 200 хил. лв, която двамата не са внесли в държавния бюджет, трябва да се прецизира с експертизи, информира БНТ. 

Според обвинението от таксиметровата дейност, която са развивали Ерол Ешрефов и Иван Търпов в продължение на две години, в бюджета на държавата не е влязъл и лев. Двамата работели с близо 80 автомобила на територията на Пловдив. След като били разпитани всички шофьори на фирмата, станало ясно, че всеки месец те плащали на ръка на собствениците между 40 и 50 лева. Тези пари обаче не се отчитали никъде. 

"Задължение на управителя на фирмата е да отчете съответните приходи в НАП и да им плати дължимия данък. Това обаче не се прави, като фирмата се прехвърля на трето лице от ромски произход, другата година се регистрира нова фирма и схемата в продължение на две години върви по този начин", заяви Георги Гешев, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив. "„В НАП има свързан един-единствен апарат, който се води на офис на адрес, който реално не съществува", добави той.

Престъпната практика била разбита точно при поредния опит фирмата да бъде отново прехвърлена след започната проверка на приходната агенция.

Ако вината на двамата се докаже, наказанието, което могат да получат е от 3 до 8 години лишаване от свобода. Междувременно стана ясно, че в Пловдив продължават засилените проверки на данъчни и икономическа полиция по всички таксиметрови фирми

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес