Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест в подкрепа на претенциите на мюфтийството за Куршум джамия

30 юни 2015, 09:17 часа • 9916 прочитания

В 11:00 часа днес (30 юни) в Карлово трябва да има протест, организиран от Главното мюфтийство. Той обаче беше забранен от кмета на Карлово Емил Кабаиванов, като вече има и кола на жандармерията, която да съблюдава реда, предаде Нова телевизия.

На днешния протест се очакват около 500 мюсюлмани, като се обещава той да е мирен, но те може изобщо да не стигнат до Куршум джамия заради забраната. Кметът Кабаиванов забрани проявата, защото според него тя представлява „преброяване на електорат”.

За какво става въпрос – и мюфтийството, и общината претендират за собственост над Куршум джамия. На първа инстанция спечели мюфтийството, но на втора спечели Карловска община.

Сега на територията на Куршум джамия има археологически разкопки. Точно това предизвиква мюфтийството, което се опасява, че предназначението на сградата ще бъде променено. Освен това мюфтийството счита разкопките за оскверняване на паметта на Куршум джамия.

Припомняме, че когато в Пловдив се гледаше делото за Куршум джамия, имаше ексцесии. Тогава футболни агитки подкрепиха протеста и имаше хвърлени камъни и бомбички срещу сградата на Главното мюфтийство. Бяха ранени и петима души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес