Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът чете "Дядо и ряпа" пред пловдивските деца

11 юни 2016, 14:35 часа • 617 прочитания

"Дядо и ряпа" прочете днес пред обсадения с деца и родители Виенски павилион в Цар Симеоновата градина в Пловдив президентът Росен Плевнелиев, като предварително предупреди публиката да внимава за извода, съобщи БГНЕС.

"Успехът е колективно усилие, нека го изковем заедно", заяви държавният глава. Той цитира думите на писателя Ран Босилек, като напомни, че децата трябва да бъдат възпитавани да ценят българското творчество и да обичат четенето. "Народните приказки са първата духовна храна за малките", заяви президентът пред младите посетители на инициативата „Чети с мен”.

След него на микрофона застана холандската принцеса Лоурентин ван Орание, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността. Тя прочете откъс от детската си книга "Мистър Фини", преведена и у нас.

Третото издание на националната кампания за насърчаване на четенето " Чети с мен" премина при огромен интерес, един след друг пред публиката излизаха известни и любими актьори, музиканти, поети, за да споделят главно с децата любимите си книги. Засмяната Поли Генова чете от "Мечо Пух", Марта Вачкова и Владимир Левчев - от "Ние, врабчетата", Рафи Бохосян - от "Малкият принц", Валентин Танев разтвори "Питър пан", а Дони и Нети талантливо изиграха сцена от "Пипи Дългото чорапче".

На финала стана ясно, че сред публиката има момче от Сливен, пътувало специално за литературното четене - малкият Божидар допринесе с любовта си към книгите за ясното послание. Днешният литературен празник в Цар Симеоновата градина е своеобразен финал и на седмицата, която мина под мотото "Пловдив чете". Издателката Божана Апостолова, организатор на 14-тото му издание, каза, че цяла седмица всички зали, в които протичаше маратонът от премиери на книги и срещи с писатели, са били пълни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес