Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По европроект учат роми на хигиенни навици и образователна култура

11 август 2019, 11:16 часа • 3033 прочитания

Център за социално-икономическа интеграция на ромите бе открит в село Момино село, община Раковски. Институцията е създадена по проект, който включва здравни, социални и образователни услуги, насочени изцяло към деца от маргинализираните общности, като ромите и техните семейства. Изискване към потребителите е да са жители на община Раковски.

Пакетът от иновативни здравни, социални и образователни услуги обхваща изграждането на два центъра, наречени „къщи“, в две от селата на територията на същата община, а именно – Болярино и Момино село. „Къщите“ представляват помещения от общински сгради. В тях ще работят по двама социално-здравни медиатори и домакини на 8-часов работен ден. Сред служителите ще са и двама педагози на 4-часов работен ден. За нуждите на проекта ще бъдат подготвени и шест души, които ще работят на длъжност „образователен медиатор“, назначени на 8-часов работен ден. Всеки един от тях ще премине обучение, организирано от партньора на община Раковски по този проект - Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци“ /НАРД/-Пловдив.

Те ще акцентират върху ролята и връзката учител - родител - ученик в образователната среда и извън нея. Сред основните дейности на медиаторите ще бъдат придружаване на децата от предучилищна възраст и учениците от началните класове, от вкъщи до учебните заведения. Подрастващите ще бъдат подпомагани, както в учебния процес, така и в социално-здравно направление. Дейността на тези специалисти ще продължава и сред ромските семейства под формата на домашни посещения. В рамките на проекта ще се закупи специализирано обзавеждане и оборудване, което да осигури на целевата група безопасна и сигурна среда за изпълнението и провеждането на предлаганите услуги. В края на проектния период ще бъде организирано събитие, целящо да обобщи дейността от изпълненото. Ще бъдат показани постигнатите резултати и ще се акцентира върху бъдещото продължение на дейностите.

Основната дейност на центъра ще бъде насочена към хигиенни навици, здраве и образование на ромските деца и техните семейства. "Целта на проекта е да се подобрят социалните, здравни и образователни условия не само в селата Болярино и Момино село, но и в цялата община. Акцентът е върху двете населени места, защото там няма нито детски градини, нито училища", коментира двигателят на проекта - заместник-кметът на Раковски - Татяна Бакова. Кметът Павел Гуджеров увери родителите, че тези центрове ще продължават да съществуват и след изтичане на проектния период, само ако те желаят и са доволни от резултатите. На територията на община Раковски функционират общо пет основни училища, които обхващат ученици от всички населени места, като две от тях са средищни.

Общата стойност на проекта е около 200 000 лева, а срокът за изпълнение е 14 месеца. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по приоритетни оси "Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване" и е съфинасиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Наименование на процедурата е "МИГ Раковски - МПО2/ИП1 - Социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите".

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес