Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивска община си призна на практика, че е проспала събаряне на емблематична сграда

07 март 2016, 09:00 часа • 2767 прочитания

Сградата на бившия тютюнев склад в Пловдив „Ориент Табако” се превърна в причина за сериозен скандал. Причината – днес, 7 март, тази сграда трябваше да получи статут на национален паметник на културата, но още от вчера (6 март) ударно започна разрушаването ѝ и на практика тя вече не съществува.

Според арх. Виолета Раева е направена „техническа грешка”, с която е посочена за паметник друга сграда, в съседство. Въпреки това тя посочи, че при инвестиционни планове до паметник на културата трябва да има внимателно съгласуване. Строителното разрешение би трябвало да бъде съгласувано с Държавния културен институт, категорична беше Раева пред Нова телевизия.

Заради безумието пред вече на практика разрушената сграда днес се събират хора на протест – за да не позволят окончателно разрушаване. В сградата е имало стенописи на Вълчан Петров, който коментира, че това е огромна загуба.

Оказа се, че сградата е реституирана и е собственост на частно дружество. Това са хората, които преди 4 години искаха да бутнат кино „Космос”, твърди журналист от „Под тепето”.

От общината обявиха, че вече са спрели събарянето и ще се прави проверка. На други въпроси Пловдивска община в лицето на заместник-кмета по устройство на територията Димитър Кацарски не отговори, включително дали няма писмо от Държавния културен институт, кой е наредил бутането, какво е планирано да се строи на мястото на тази сграда. Общината реагира в първия работен ден, в който можеше да реагира, каза Кацарски след като беше попитан какво са правили общинските власти вчера (неделя).

Събрали се за протест хора коментираха, че подготовката е почнала още от петък (4 март), като тогава дори не е имало обезопасителни заграждения. Това е престъпление, възмутени казваха хората.

Междувременно стана ясно и, че мост на Кольо Фичето при Бяла се руши. Сегашният кмет твърди, че на два пъти предишните управници са изтървали две възможности с европари за реставрация. Причина била липсата на паркинг до съоръжението. Мостът е на 150 години и има нужда от спешен ремонт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес