Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивска община и МК имат седем дни да укрепят изгорелите тютюневи складове

26 август 2016, 14:10 часа • 1089 прочитания

Незабавно да бъдат предприети мерки за укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове в Пловдив. Това постанови прокуратурата, съобщавайки решението на официалния си сайт.

Според съобщението, което е публикувано днес (26 август), още вчера (25 август) Окръжна прокуратура – Пловдив е уведомила и Пловдивска община, и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към Министерството на културата за необходимостта от спешни мерки. Държавното обвинение очаква до седем дни отговорните институции да кажат какви мерки са предприели.

Вчера кметът на Пловдив Иван Тотев опита да неглижира случая, като обяви, че софийски медии са го раздухали, защото имало завист, че Пловдив е Европейска столица на културата за 2019 година. Тютюневите складове са част от концепцията на Пловдив за столица на културата на Стария континент.

Днес Министерството на културата oбразува ново административно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година, предаде Mediapool.

Собственик на сградата е фирма с името на адреса на склада - "Одрин 8" ЕООД. Дружеството е искало да построи мултифункционален комплекс – с офиси, хотел, апартаменти и магазини на мястото на тютюневите складове в града. В края на март министърът на културата Вежди Рашидов подписа заповед сградата на бившия тютюнев склад да се възстанови в оригиналният й вид. Фирмата обаче явно не желае да изпълни тази заповед и не внесе в двумесечния законов срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес