Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивска болница е пред фалит

07 януари 2016, 15:50 часа • 2665 прочитания

Общинската болница „Свети Мина” в Пловдив върви към фалит, има големи финансови задължения, с които не може да се справи сама.

Пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Розалин Петков съобщи, че болницата има над 1 милион лева просрочени задължения, освен текущите парични задължения. Така общият дълг наближава 2 милиона лева.

"Необходими са спешни мерки, задължително трябва да се смени мениджмънтът на лечебното заведение. Ако новият мениджмънт не се справи, то трябва да се върви към сливане на Първа и Втора градска болници", каза Розалин Петков.

Заместник–кметът увери, че общината ще помогне финансово на болница „Св. Мина”, но размерът на точната сума ще е ясен на 28 януари, когато ще заседава Общинският съвет и ще бъде приета финансовата рамка на Пловдив за 2016 година. Розалин Петков припомни, че на болница „Св. Мина” вече е получила от общината 400 000 лева за нова апаратура, отделно е получила разрешение да тегли кредит.

Явно мениджмънтът не може да се справи, каза заместник-кметът по здравеопазването. Той отбеляза, че управителят на МБАЛ „Св. Мина” д-р Борис Джурджев е наследил доста задължения, общината му е дала шанс, но явно той не може да се справи. Ако до края на април няма видими резултати, д-р Джурджев ще бъде сменен, съобщи Розалин Петков и уточни, че първо ще има временно назначен нов управител, а след това ща бъде обявен конкурс за постоянен.

За Белодробна болница в бюджета на Пловдив са предвидени средства, с които да се изчистят старите й задължения. Те са 286 000 лева и са главно към кредиторите - EVN и ВиК, както и за охрана, посочи още заместник-кметът Розалин Петков.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес