Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха тракийския Музей на открито "Малтепе"

20 юни 2017, 11:16 часа • 8133 прочитания

От тази седмица вече е отворен Музеят на открито "Малтепе" в община Марица, близо до село Маноле, Пловдивска област. Край най-голямата тракийска могила у нас е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, оборудван с многофункционална софтуерна система.

Всеки посетител може да разгледа и опознае обекта чрез индивидуална екскурзоводска система. Информационният център пък предлага единствената по рода си карта на тракийските могили у нас.

Центърът предлага условия за обучения и специализации на студенти по археология, на ученици, а за малките има работилници, в които сами могат да изработят копие на показаните експонати. Музейната част съдържа аксесоари и атрибути, ползвани от древните траки, пресъздадени по оригинални исторически документи. Могат да се видят копия на корони, накити, релефни плочи, съдове, предаде БГНЕС.

Една година продължи изграждането на културно- информационния център върху пустеещ досега терен в близост до могилата, а идеята на община Марица, подкрепена от Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив, е това да стане първият туристически маршрут в общината и предпочитано място за обучение на студенти и научни прояви.

Проектът "Музей на открито" е финансиран с над 800 000 евро по програма на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес