Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опиталият да подпали Джумая Джамия остава зад решетките

09 януари 2015, 14:55 часа • 11175 прочитания

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови днес Пловдивският окръжен съд спрямо Виктор Александров. Той се опита да подпали Джумая джамия на 5 януари.

Съдът прие, че сградата е с историческа и художествена стойност, а деянието е останало незавършено по независещи от извършителя причини.

 Пред съда днес подпалвачът каза, че е бил предизвикан от приятели, с които пил до сутринта. Хванал се на бас и тръгнал да го изпълнява. Залял дограмата на джамията с нафта, следите от което още личат, драснал клечката и зачакал да лумне голям пожар.

Това обаче не се случило и Александров се насочил към бензиностанция, откъдето откраднал три литра бензин, за да продължи замисленото. Там е арестуван, а пожарът е потушен още в зародиш от двама служители на "Общинска охрана", които бяха наградени с грамоти от мюсюлманската общност в присъствието на кмета на Пловдив вчера, пише кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. 

Подсъдимият Виктор Александров сега ще отговаря по две обвинения - за опит за умишлено подпалване и за кражбата на горивото. Той е с издадена само преди три месеца присъда от 4 години и 6 месеца затвор за изнасилване, но наказанието още не е влязло в сила, защото се обжалва на горна инстанция. Излежал е и други две присъди в затвора.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес