Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Охраната на въздушното ни пространство вече ще се изпълнява от летище Пловдив

21 септември 2022, 17:57 часа • 4699 прочитания

Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха днес (21 септември) успешното пребазиране на летище Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.

Става въпрос за преместването на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника. Пребазирането се налага във връзка със старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing - охрана на въздушното пространство на България в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши строителството на летищната инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево.

С новата инфраструктура Граф Игнатиево ще отговаря на изискванията за приемане на новите самолети F-16.

"Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на летище Пловдив уведомяваме гражданите, че ще се спазват стриктно всички изисквания относно безопасността на полетите", обявиха от военното ведомство на Димитър Стоянов.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес