Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пловдив отказа да купи спорен имот в центъра на града за 4,6 милиона лева

11 април 2019, 16:48 часа • 1979 прочитания

С 0 гласа "за", 24 "против" и 20 "въздържали се" общинският съвет в Пловдив отхвърли предложението общината да закупи терен от 767 квадратни метра в центъра за сумата от 4,6 милиона лева с ДДС. Имотът, намиращ се на улица "Родопи" 28, предизвика бурни спорове, като още в началото на днешната сесия в залата дойдоха протестиращи, които настояват той да бъде запазен като зелена зона, каквато е била досега.

Над 2 часа продължи дискусията, отнасяща се до имота в центъра на Пловдив. В края на миналия месец над 50 граждани обсадиха къщата на кмета в 9 вечерта с искането общината да не позволи имотът да бъде застроен. Още тогава кметът обяви, че от общината са готови да преговарят за цената, но няма да допъснат да им бъдат извивани ръцете. Така логично цената от 4,6 милиона за 767 квадратни метра днес не бе приета, като нито един от общинските съветници не подкрепи това предложение. Още преди гласуването днес кметът Иван Тотев обяви, че ако сумата не бъде приета, ще предложи да се сформира комисия, която да води нови преговори със собственика и гражданите. 

Теренът е придобит от настоящия си собственик по времето на управлението на бившия кмет Иван Чомаков. Това става чрез заменка през 2007-ма година, гласувана от общинския съвет. На спорния имот се предвижда строеж.

Днешната сесия бе придружена и от друг протест - този на живущите в район "Северен", които настояват да се запази парка зад хотел "Санкт Петербург". Както и преди те бяха водени от Асен Костов, който обяви, че са събрали над 5000 подписа. Протестиращите благодариха на кмета Тотев и бяха категорични, че няма да блокират пътища и кръстовища. Желаещите да се запази терена като зелена зона обаче, възнамеряват да търсят съдействие от премиера Бойко Борисов, за да може тези 19 декара да останат парк. Както и в случая в центъра на Пловдив, и тук имотът е придобит от частен собственик по времето на Иван Чомаков.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес