Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма желаещи роми от Войводиново за настаняване в общинско жилище

12 февруари 2019, 20:48 часа • 3006 прочитания

До момента никой от напусналите Войводиново роми не е подал заявление за настаняване в общинско жилище. Това заяви кметът на община „Марица“ Димитър Иванов пред стотици жители на селото. Той бе категоричен, че ромите не могат да се върнат в селото, тъй като няма нито ток, нито вода в къщите.  

Около 300 човека се събраха на общоселско събрание заради проблема с ромите. Те бяха категорични, че не желаят ромите да бъдат върнати отново в селото и са готови отново да излязат на протест, в случай, че те опитат отново да се заселят във Войводиново. На събранието освен кметът на община „Марица“, присъства и кметът на селото Димитър Тосев.

Той заяви, че оттук нататък всичко е в ръцете на административния съд, който трябва да се произнесе по жалбите на собствениците на къщи, които също са предвидени за събаряне от местната администрация. 19 постройки вече бяха съборени, като кметът отново уточни, че те са изравнени със земята, защото са били опасни за живеене.

Административният съд в Пловдив ще гледа общо 15 жалби, като други 2 бяха отхвърлени като несъстоятелни. Това ще се случи в периода от 6-ти до 28-ми март, след което ще се произнесе по казуса. През последните дни се обмисляше и варианта на около 50 роми да бъдат дадени общински жилища, но това със сигурност няма да е във Войводиново. С решаването на проблема с настаняването на тези 50 души се занимават и в Областна управа - Пловдив, но както стана ясно тази вечер, до момента никой от ромите не е изявил желание да получи общинско жилище.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес