Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция: Опитът на Гергов да овладее Пловдивския панаир е незаконен

07 март 2023, 17:31 часа • 2072 прочитания

Административният съд в Пловдив отмени увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир. Това означава едно - решението на първа инстанция е, че опитите на бизнесмена Георги Гергов да овладее Панаира са незаконни.

Новината оповести общинският съветник от „Демократична България“ Веселина Александрова във Facebook. Тя приложи снимка на документа с решението на съдиите, което е срещу интересите на бившия местен лидер на БСП и настоящ почетен консул на Русия – Гергов.

Съдът се мотивира с това, че общото събрание на "Пълдин туринвест" от 24 ноември 2022 г. е свикано в нарушение на Търговския закон. Според него от поканата до провеждането на общото събрание трябва да има 30 дни. В случая срокът беше само 7.

Не са разгледани другите доводи на общината, чийто представител гласува против увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" и задейства блокиращата квота на местната власт срещу промяната в капитала.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Припомняме, че в края на ноември общото събрание на "Пълдин туринвест", чийто съсобственик е Гергов, за първи път реши да увеличи капитала на дружеството чрез приемането за съдружник на община Варна, управлявана от Иван Портних от ГЕРБ. Варненската местна власт иска да участва в дружеството с дела си от 29% в "Международен панаир Пловдив". Още преди години община Варна трябваше да върне тези акции на държавата, която тогава не си ги потърси.

Опитът на Гергов да овладее Панаира бе блокиран от Агенцията по вписванията на 17 януари тази година. Тогава тя отказа да регистрира решението на Общото събрание на „Пълдин туринвест“ за увеличение на капитала с варненските акции. Ако това беше станало, Георги Гергов щеше да увеличи влиянието си в Международния панаир до 79%.

По-рано две заседания на Общинския съвет в Пловдив, на които схемата на Гергов трябваше да се прекрати, се провалиха благодарение на ГЕРБ и местното автентично БСП. По искане на ПП и ДБ пък бе създадена временна комисия за разследване на всички факти и обстоятелства около схемата с Панаира. Тя стана факт в 48-ото Народно събрание, но не се свърши почти нищо заради разпускането на парламента.

Едно от най-интересните събития в цялата сага беше, че представителят на Община Пловдив Ясен Михайлов подкрепи прехвърлянето на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в дружеството "Пълдин Туринвест". Странното е, че в същото време той е уведомил присъстващите на общото събрание на компанията, че общината не дава съгласие за увеличаване на капитала и ще обжалва по съдебен път всички решения на Общото събрание на дружеството. "Пълдин Туринвест", заедно с Община Пловдив, е съсобственик на Панаира.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес