Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мобилни екипи взимат пробите за представителното проучване в "Столипиново"

11 май 2020, 13:47 часа • 1347 прочитания

В Областна администрация - Пловдив се проведе първото заседание на работната група за националното представително проучване за COVID-19 в града. По думите на пловдивския областен управител Дани Каназирева, организацията е създадена. "Апелирам за отзивчивост от пловдивчани", призова Каназирева. На срещата присъства и главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Той посочи, че вече са определени 6 точки в различни части от Пловдив така, че да има равномерно представителство на целия град.

Областния управител обясни, че са изчистени етапите на провеждането на проучването и включително е прието предложението за тестовете, които ще бъдат правени. Хората, които ще се включат в проучването, ще попълват анкетни карти и документ за информирано съгласие. Графикът за вземане на проби ще се съгласува с гражданите по телефона. Подборът на хората ще бъде направен на абсолютно случаен принцип. Работата по проучването ще обхване над 500 адреса на домакинства. 

За доставяне на тестовете е избрана немска фирма. По метода ELISA кръвните проби на участващите в представителното проучване ще се изследват в лабораторията на Медицинския университет (МУ) и УМБАЛ „Свети Георги“ в областния град. „С ELISA се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус", уточни професор Мариана Мурджева - ректор на МУ. Изследването ще даде картината в Пловдив – колко хора са се срещнали с вируса и дали вече са преболедували, или са носители на заразата. Половината от тестовете са налични, а останалите ще бъдат доставени поетапно в рамките на следващите 14 дни, каза още главният здравен инспектор доцент Кунчев. „Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си. Не е задължително участието на всички членове на домакинствата. Фокусираме се върху пълнолетни лица“, обясни, от своя страна и доктор Савина Стоицова от НЦЗПБ.

„Пробонабирането ще бъде извършено в ДКЦ-то на УМБАЛ „Свети Георги“. В квартал "Столипиново" то ще се провежда от мобилен екип на РЗИ - Пловдив. Определени са и доброволците от МУ, които ще са в екипите. "Ще се правят по максимален брой проби на ден така, че да приключим в рамките на определения за проучването със заповед на здравния министър срок, който е 15.06.20 г. Апелирам към хората наистина да ни помогнат да направим това представително проучване, и да се доверят на екипите, които ще го извършват“, заключи Дани Каназирева.

Етапите на провеждането на единственото представителното проучване за страната за COVID-19 бяха определени по време на първото заседание на работната група за изследването. На срещата в Областна управа днес присъстваха областният управител Дани Каназирева, главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, доктор Савина Стоицова от НЦЗПБ, професор Карен Джамбазов – изпълнителен директор на УМБАЛ “Свети Георги“, професор Мариана Мурджева – ректор на МУ, доцент Мария Атанасова, завеждащ лабораторията по имунология, доктор Сийка Димчева от РЗИ - секретар на комисията, професор Йорданка Стоилова и професор Ани Кеворкян от Катедра “Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” на МУ.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес