Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МБАЛ „Св. Мина“ е готова за третата вълна, правят по 1500 PCR теста месечно

22 март 2021, 06:55 часа • 1924 прочитания

По близо 1500 PCR теста на месец правят в общинската МБАЛ „Свети Мина“, след разкриването на референтна микробиологична лаборатория през ноември миналата година, съобщи управителят на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров. Това е първата специализирана лаборатория в общинска болница, която бе оборудвана и започна да функционира в разгара на втората вълна на пандемията.

Проф. Петров увери, че МБАЛ „Свети Мина“ е напълно оборудвана и готова за прием на пациенти с оглед на увеличената заболеваемост в последно време от британския щам на коронавирус. Още миналата седмица леглата в COVID отделението бяха увеличени двойно - от 30 на 60, като в болницата се лекуват леки и средно тежки случаи на заболели. Не е реалистично леглата да се увеличават повече от това, тъй като болницата отново ще се изправи пред проблеми с персонала. „В момента в отделението работят седем лекари, 10 медицински сестри, петима санитари итолкова доброволци“, съобщи проф. Петров.

Междувременно, към края на изграждането е и кислородната инсталация. Реализацията на проекта е възможна благодарение на дарения. МБАЛ „Свети Мина“ ще отвори отново и „зелените коридори“ за желаещите да се имунизират, веднага щом се получат количества от ваксините. На първия етаж на лечебното заведение има обособен специален кабинет за тази цел.

Пред стартиране е и най-новото отделение в болницата – това по ревматология. В него ще работят четирима специалисти и един лекар без специалност. Все още обаче вървят процедурите по сключване на договор с НЗОК, която да отпусне средства по тази клинична пътека.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес