Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културното министерство извади доказателство, че Пловдивска община е знаела за "Ориент Табако"

12 март 2016, 08:22 часа • 1691 прочитания

Кметът на Пловдив Иван Тотев е уведомен преди 1 година за специалния статут на тютюневия склад, който беше почти съборен тази седмица. Това показва писмо от инспектората за опазване на културното наследство, разпространено вчера от Министерството на културата.

В самото начало на скандала Тотев твърдеше, че в общината не е имало информация, че складът е паметник на културата. Той дори заяви, че неговият статут е изненада за него, макар че Тютюневият град е акцент в програмата на Пловдив като столица на културата. Преди дни кметът показа пред медиите писмо от Националния институт за недвижимо културно наследство, според което сградата няма защитен статут. От МК обаче представиха писмо със същия номер и дата, но с точно обратното съдържание - че сградата е част от защитена зона, посова в. "Сега".

Разпространеното вчера писмо е с дата 6 януари 2014 г. В него се посочва, че складът, на чието място е предвидено да се вдига хотел, притежава статут на културна ценност, намира се в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване. В тази връзка от ведомството напомнят, че в общините следва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес