Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Лъки за недоволството в Джурково: Приоритет са улици без асфалт (СНИМКИ)

20 юни 2019, 08:22 часа • 14454 прочитания

Пътят от дома в село Джурково до вилите, разположени в горната част на населеното място, няма да бъде преасфалтиран на този етап. Това посочи пред Actualno.com кметът на община Лъки - инженер Валентин Симеонов - по повод подписка на собственици на постройки от вилната част, които поискаха пътният участък да бъде отремонтиран.

радоначалникът обясни, че с приоритет за асфалтиране са улици, които нямат никаква настилка и при най-малкия паднал дъжд се получава кал. При първа възможност Симеонов заяви, че се предвижда ремонт на отсечка, която към момента е в състояние "черен път" и е единствената връзка с останалата част от село Джурково на живеещите в общо 10 къщи. "Хората в зоната са предимно възрастни, а участъкът е изключително стръмен и в по-голяма част от годината е кален", обясни кметът на Лъки. Той подчерта, че именно поради тази причина участъкът е с приоритет, защото слизането и качването по улицата без пътна настилка става все по-трудно.

"Към момента отсечката, за която алармират хората, е в оптимално състояние. До вилите и къщите се стига дори с лека кола, тъй като асфалт има. Разбира се, че е добре да се преасфалтира. Но засега има участъци, нуждаещи се от по-спешен ремонт, който не търпи отлагане. Ако бъде ремонтиран конкретният път, то ще е след време. Защото, ако вложим средства за него, трябва да оставим жителите на 10-те къщи в другата част на селото да продължат да газят в кал.", каза инженер Симеонов.

Недоволни от решението на кмета, протестиращите възнамеряват да входират протестна подписка до Общински съвет-Лъки. "По този начин ще изявим волята си, като данъкоплатци и нуждите си от нормален живот и условия", категоричен е Ивайло Мирчев - инициатор на каузата.

Справка показва, че събраните от данък "сгради" за цялата община Лъки за 2018 г. средства са в размер на малко над 18 300 лева. Близо 80 000 лева пък са постъпленията от такса "битови отпадъци". А конкретно за село Джурково от данък "сгради" приходите за миналата година са на стойност около 1 500 лева. От "битови отпадъци" за същия период са събрани малко повече от 5 400 лева.

"Рамката на годишния бюджет на Лъки е около 2 000 000 лева. На територията на цялата община по последно преброяване живеят близо 3 000 души, но всъщност реално постоянните жители са около 2 200 души. Част от бюджетните средства на общината се разпределят за дофинансиране в сферата на образованието, за възнаграждения на администрацията, за поддържане и обновяване на инфраструктурата и т.н.", обясни в заключение инженер Симеонов.

Припомняме, че в началото на месец май хора от горната част на Джурково алармираха за незабавна нужда от ремонт на няколко участъка от пътната мрежа вътре в селото. Те поискаха в най-кратък срок да се предприемат мерки по цялостното възстановяване на пътя от Дом за лица с физически и психически увреждания до местността "Бърчинката" ("Хорището"). Друго от исканията им бе да се рехабилитира отсечката от параклис "Свети Никола" до същата местност.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес