Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големи количества фекалии се изливат в защитена река до с.Труд, 5 институции са сезирани

24 февруари 2017, 14:30 часа • 2907 прочитания

Във връзка с огромните количества фекална маса, която се излива от 5 различни канализационни тръби от пловдивското село Труд във водосборния басейн на р. Пясъчник, бяха изпратени сигнали до МОСВ, Изпълнителната агенция по околна среда, РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Копие от жалбата е изпратено и до омбудсмана Мая Манолова.

В сряда вечерта бе забелязан сериозен разлив на отходни субстанции през широка тръба в р. Потока, приток на защитената река Пясъчник. Новооткритата тръба, от която в момента се изливат големи количества мръсни канализационни води, е на 50 метра по права линия от централата за биогаз. Поради ниското ниво на реката, миризмата е изключително силна, отбелязва БГНЕС.

Голяма е вероятността именно това да се окаже източникът на периодичните сероводородни изпарения, за които сигнализират някои жители на селището.

Снимка: БГНЕС

Река „Пясъчник“ попада в защитената зона на „Натура 2000“. В село Труд пречиствателна станция няма. Съоръжението е проектирано през 2012 г., но все още не е изградено.

Временното разрешение за заустване от Басейнова дирекция дава възможност да се изхвърлят битово-фекалните води на около 30 домакинства. За сметка на това, населението на най-голямото пловдивско село е приблизително 5000 човека.

От септември 2016 г. до днес фирмата „Билд инвест сит“ ООД е подала 3 сигнала и е изпратила 12 жалби до компетентните органи, както и сигнали до Зеления телефон на Министерството на околната среда и водите.

Очаква се прокуратурата да се самосезира във връзка със случая, засягащ живота и здравето на хиляди български граждани.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес