Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Фестивал на светлините“ гостува за първи път в България

25 април 2019, 18:00 часа • 3076 прочитания

Денят на Европа – 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на „Фестивал на светлините“ в европейската столица на културата - Пловдив, съобщиха от офиса на Европейския парламент в България.

На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации.

В месеца на европейските избори на 26 май честването на Деня да Европа ще бъде в подкрепа на едно от изконните права на човека – да избира.

Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда на площад „Стефан Стамболов“. Той ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

През 2017 и 2018 г. Денят на Европа бе отбелязан в София с мащабни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София.

Инсталациите за празничното събитие ще бъдат разработени съвместно с българското MP-Studio, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери, съобщават още от офиса на ЕП в България.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес