Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви мерки взимат в Пловдив срещу коронавируса

09 март 2020, 12:10 часа • 5588 прочитания

В Пловдив засега не е изолиран случай на коварния корона вирус, но спуснатите централно мерки се изпълняват или поне това ще бъде направено в близките дни. Всички служители на места, където идват хора- пощи, гишета, приемни и прочее, трябва да имат предпазни маски, а пред входа да има филтър за крака с дезинфенктант. Само че това все още не е изпълнено, а днес Централна поща и пощенските клонове по райони са пълни с пенсионери. На всичкото отгоре този месец първата дата за получаване на пенсии се падна в събота и по тая причина днес се редят хора, които иначе си вземат пенсиите в три поредни дни. Картината е същата не само в Пловдив, но и в цялата страна. Най-уязвимите от Ковид 19 хора днес определено се подлагат на риск. 

Тепърва ще се въвеждат и мерки за предотвратяване на разпространението на вируса в градския транспорт и по автогарите за междуградски превози. Тепърва ще се разговаря с превозвачите да осигурят периодична дезинфекция на превозните средства и на чакалните. Един бърза проверка в аптека в центъра на Пловдив показва, че 1 литър дезинфектант струва 22 лв и не се разрежда. Маски в същата аптека няма, а докато е имало, са се продавали за 60 ст бройката. От общината обмислят да помогнат снабдяването с маски и да препоръчат преференциална цена 74 ст. 

 "Ами сега?" е името на един от 22-та спектакъла на Пловдивския драматичен театър, които се отлагат заради мерките срещу Ковид 19 и то доста точно описва ситуацията. Сред падналите спектакли има един премиерен, който успя да се изиграе на 5 март, но днес вече вратата е затворена. Отменени са и спектаклите на Кукления театър и на Държавна опера- Пловдив. Грипната ваканция на учениците засега е до 11 март включително, но на брифинг в община Пловдив днес стана ясно, че е възможно удължаване, което ще се разбере в края на този период. В грипна ваканция излязоха и редица висши учебни заведения, днес стана ясно, че сред тях е и Пловдивският университет. Отменят се планирани прояви като Международният италиански фестивал на красотата и церемонията пред Паметника на благодарността по повод 77 години от спасяването на българските евреи. Предполага се, че няма да само те. 

Детските градини и ясли работят с филтър за болни деца. Съветът към хората, които имат леки симптоми на заболяването, да не ходят лично при общо практикуващия си лекар, а да му се обадят по телефона и да останат изолирани в дома си. 40 легла има в Инфекциозна клиника в Пловдив, на които могат да се хоспитализират болни, но и сега там има болни от грип Б, който върлува в Пловдив за втори път тази зима. 

БЧК се включва в кампанията за превенция и става сериозен фактор при усложняване на обстановката. Заедно с община Пловдив доброволци- специалисти ще поемат две извънредни телефонни линии, на които хората могат да получават съвети как да се предпазят и какво да правят, ако се разболеят. Предвидена е и организация пак от БЧК за снабдяването с храна при евентуална строга карантина на около 2 000 случаи на възрастни самотни хора и самотни родители с малки деца. От общината призоваха пловдивчани към самодисциплина- лична хигиена, избягване на публични места с много хора. Центърът на Пловдив днес по обед бе видимо по-слабо населен от минувачи, не е ясно дали страхът от вирусното заболяване или лошото време са причина за това, но в крайна сметка работи. Очаква се още информация за готовността на медицинските заведения в Пловдив и областта да посрещнат евентуална вълна от заболели.

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес