Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти оглеждат рушащата се църква в село Черноземен

25 юли 2016, 09:50 часа • 1087 прочитания

Комисия от Министерството на културата ще огледа днес църквата "Св. Георги" в хисарското село Черноземен.

Дървеният навес на църквата се срути наскоро, а състоянието на сградата е плачевно. Въпреки спечелен европейски проект от общината за ремонт на църквата, той не беше допуснат от митрополит Николай.

В същото време митрополията не се погрижи да направи ремонт със собствени средства, така че положението само се влоши, пише БГНЕС.

На 19 юли министърът на културата разпореди на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" да извърши съвместно с община Калояново проверка и нареди да се запечата храма. За 24 юли, неделя, митрополит Николай беше обявил литургия в него и призова свещениците от епархията и миряните да участват заедно в разчистването на терена, но в навечерието отмени церемонията.

Мястото не е безопасно за хората. Очакваше се там да дойдат 240 свещеници. Всъщност пред храма се проведе мълчаливо бдение със свещи на хора от селото, към които се присъединиха и подкрепящи подписката срещу митрополит Николай от Асеновград.

Църквата "Св. Георги" е паметник на културата с историческо значение и е градена в средата на 19 век. На този етап средства за ремонта и се очакват от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес