Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра новина за феновете на Ботев Пловдив - багери влязоха на "Колежа"

08 март 2019, 16:22 часа • 4106 прочитания

Добра новина за феновете на Ботев донесе денят 8-ми март. Най-после тежки машини се появиха на стадион „Христо Ботев“, след като строежът му бе замразен от години. Багери и камиони на фирма "Запрянови" влязоха днес на стадиона, като трябва да подготвят терена за същинските строителни дейности, които ще се извършват от "Главболгарстрой". 

Работите по стадиона бяха размразени, след като преди три дни стана ясно, че ПФК Ботев е получил одобрение за получаване на заем от Фонда на фондовете за довършването на „Колежа“, както феновете наричат любимия си стадион. Собственикът Георги Самуилов предвижда да осигури 25 процента от финансирането, а останалите 75 процента ще са от заема.

Реконструкцията на стадион „Христо Ботев“ стартира през лятото на 2013-та година като по план съоръжението трябваше да е готово за две години. Предвиждаше се „Колежа“ да е най-модерния стадион в България и да отговаря на 4-та категория по стандартите на УЕФА, което означава да може да приема дори полуфинални срещи от Шампионската лига. След фалита на КТБ обаче, проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018-та година, бе предоговорена с община Пловдив. Така според новия план, стадион „Христо Ботев“ трябва да бъде готов през март 2020-та година.

До момента в изграждането на стадион „Христо Ботев“ са инвестирани 10 милиона лева, като обектът е спрян на Акт 10. Вдигнат е грубия строеж на две от трибуните – южната и източната. Според новия договор, а инвестицията не трябва да е по-малка от 14 милиона и 450 хиляди лева. В случай на неизпълнение на концесията, клубът ще дължи неустойка в размер на 10 процента от неизпълнената по договор инвестиция.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес