Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България": Пловдив ще стане Европейска столица на културата със строителна площадка

09 януари 2018, 14:22 часа • 1247 прочитания

Кметът на Пловдив Иван Тотев е на път да постави в унизително положение града и то точно преди да поеме щафетата на „Европейска столица на културата“. Такава позиция изрази партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България".

Причината за това твърдение е, че Тотев възложил "с огромно закъснение" обществена поръчка за ремонт на площад "Централен" в Града под тепетата. Всъщност, съгласно поръчката, реновирането трябва да приключи в средата на 2020 година, защото срокът за изпълнение е 800 дни, т.е. след като Пловдив престане да е Европейска столица на културата. Освен това, реално нямало да има реализация на проект, за който е имало гласуване сред жителите на града и за който са платени пари на данъкоплатците, тъй като обществената поръчка е за инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор т.е. тепърва ще се изработва проект и не е ясен резултатът – каква визия ще се постигне.

От "Да, България" посочват следното: "От документацията на поръчката става ясно също, че Община Пловдив никога не е внасяла за одобрение в Министерство на културата спечелилия проект на португалското архитектурно бюро FORA, което означава, че никога не е имала намерение да изпълни този проект, въпреки че закупува авторските права върху него за 95 000 лв. през лятото на 2015 г. През 2016 г. Министерство на културата изпраща становище до Общината във връзка с готвената от нея обществена поръчка, в което се казва, че "Премираният проект (разработката на FORA), не е представян за съгласуване по реда на Закона за културното наследство и е недопустимо да се третира като база за изработване както на заданието, така и на бъдещия проект". По този начин проектът на FORA напълно изчезва от заданието по обществената поръчка. Вследствие на това архитектурата на площада ще бъде в ръцете на строителната фирма, която ще бъде избрана до голяма степен въз основа на най-ниска предложена цена. Вместо нов площад за 2019-та, за какъвто пловдивчани гласуваха, заедно с международно жури, и очакват от края на 2014 г. (когато приключи международният конкурс), Пловдив ще получи за Европейска столица на културата строителна площадка".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес