Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Частично бедствено положение в село Катуница заради пропаднала речна стена

04 февруари 2019, 18:47 часа • 2749 прочитания

Частично бедствено положение бе обявено днес в село Катуница. До мярката се стигна, след като участъци от стената около река Чая пропаднаха и създадоха риск от наводнение. Застрашени са църква, училище и къщи, които се намират в рисковия район.

„Ситуацията е критична. Подпорната стена е строена през 80-те години от бившата държавна фирма „Водстрой“. Вследствие на незаконно изземване на баластра от река Чая, в близост до този участък се променя движението на реката и оттам се подкопава основата на тази бетонно-желязна стена. Поради това тя е пропаднала и е в критично състояние“, заяви за Actualno.com кметът на Катуница Красимир Юруков. Той уточни, че става въпрос за участък с дължина около 50 метра.

Заради проблема са сформирани три комисии, в които влизат представители на Напоителни системи, Областна управа Пловдив и специалисти от община Садово, които непрекъснато следят ситуацията. Местните власти имат готовност да предприемат мерки за спешното укрепване на компрометираната стена. „Ако тя падне, това означава да се възстановява нацяло, което ще е много по-скъпо и по-трудно“, категоричен бе Красимир Юруков.

За сряда синоптиците прогнозират валежи в почти цялата страна. Това, съчетано с положителните температури, които неминуемо ще доведат до топене на снеговете в планините, будят тревога, че може да се стигне до кризисна ситуация с пропадналата стена.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес