Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без грипна ваканция в Пловдив засега

22 януари 2020, 18:21 часа • 3674 прочитания

Към момента няма нужда от обявяване на грипна ваканция в Пловдив. По данни на РЗИ към момента заболеваемостта е ниска, като процентът отсъстващи ученици по здравословни проблеми е 12%.

Според специалистите, този процент не е достатъчен за обявяване на грипна ваканция. Мнозина в града под тепетата очакваха от утре учениците да не са на училище, но това не се случи. Здравните власти ще следят до края на тази седмица нивото на заболеваемост, за да се прецени дали от понеделник да бъде обявена ваканция.

В понеделник с писмо на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева бяха преустановени свижданията в болниците и плановите консултации и операции. Спрени бяха също имунизациите и профилактичните прегледи и беше затегнат контрола за недопускане на болни деца в градините.

В четири общини в Пловдивска област вече бе обявена грипна ваканция. Учениците в Хисаря бяха разпуснати през цялата минала седмица като така станаха първата община в страната, обявила профилактичната мярка. От днес пък класните стаи в Карлово, Сопот и Куклен ще останат празни. В тези общини заболеваемостта е достигнала изключително високи нива, като на места над 35 процента от децата са болни.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес