Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАН: Почвите и водите около сметището в Карлово са отровени

22 октомври 2015, 17:07 часа • 5182 прочитания

По искане на десетки жители на карловския град Баня централна екологична лаборатория на Института по биоразнообразие и екосистеми при БАН извърши спешни изследвания на почвите и водите в района около депото за отпадъци на Карлово, предаде БГНЕС.

Резултатите от проверката сочат, че почвите и водите около депото са пренаситени и отровени в пъти над допустимите концентрации на тежки метали. Пренасищането е с мед, кадмиий, никел, олово и желязо. До проверката на БАН се стигна, след като през септември месец експерти от РИОСВ Пловдив и Басейнова дирекция извършиха проверка, от която единствено бе констатирано, че няма замърсяване на водите на реката край депото.

Снимка: БГНЕС

От тази проверка бяха взети почвени проби, резултатите от които все още се бавят, а проби от подземните води не бяха взети, тъй като в едната сонда нямаше вода, а в другата водата не бе достигната.

Същевременно стана ясно, че в официален отговор до народния представител Методи Андреев от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е видно, че за периода 2009 до 2014 година на община Карлово са били наложени санкции от РИОСВ в размер на 646 903,25 лв за неправилна експлоатация на сметището.

След официалния доклад на БАН, в който се казва, че има неколкократно превишаване на допустимите норми на замърсяването, днес прокуратурата се е самосезирила и е образувала проверка.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес