Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 от 10 пловдивчани пресичат на червено

23 октомври 2016, 17:54 часа • 1151 прочитания

8 на всеки 10 души пресичат при червен пешеходен сигнал на светофарните уредби в Пловдив. Това показа репортерска проверка на Радио „Фокус" - Пловдив на два от светофарите в града – на кръстовището на бул. „Цар Борис III Обединител“ с бул. „Христо Ботев“, в района на Сточна гара, и отново на бул. „Христо Ботев“, но на Централна гара.

За времето от един час през пешеходните пътеки на двата светофара преминаха 107 души, като 80 от тях пресякоха пътното платно на червен пешеходен светофар. Над 30 души преминаха през бул. „Христо Ботев“ между автомобилите на места, които не са предназначени за пресичане на пешеходци, което създава допълнителен риск от възникването на тежки пътнотранспортни произшествия.

В периода на проверката не се регистрираха инциденти, но няколко бяха предотвратени от бързите реакции на водачите на моторни превозни средства.

Проверката бе провокирана от зачестилите инциденти и един смъртен случай при пресичане на пешеходна пътека в Пловдив през последната седмица. На 19 октомври загина възрастна жена, след като бе блъсната от автобус на пешеходна пътека, на кръстовището между ул. “Стефан Стамболов” и бул. “Никола Вапцаров” в Пловдив. На 21 октомври двама пешеходци пострадаха при два различни инцидента в интервал от 20 минути, след като бяха блъснати отново на пешеходна пътека.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес