Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 000 лв глоба за съсипан парк в Пловдив след продължителни протести

20 ноември 2019, 11:56 часа • 3996 прочитания

Сеч в зелена площ в Пловдив предизвика през пролетта на тази година масови протести. В малкия парк зад хотел "Санкт Петербург" в район Северен дървета и храсти паднаха, а хората не стояха безучастни, напротив. Всяка неделя в продължение на няколко седмица те протестираха там, създаде се граждански комитет "Да спасим парка", дори в момента, когато папата беше в Раковски, на един такъв протест дойде министър-председателят Бойко Борисов. С какви думи блесна той тогава - припомнете си в този материал!

Днес става ясна развръзката на тази екологично-гражданска реакция - собственикът на фирмата "Парадайс Гардън Резиденс" Байрям Солак, е глобен със 7 000 лв за незаконната сеч. Казусът мина през две инстанции на съда и това е окончателното решение, след като думата имаха инспекторите на Пловдивския общински инспекторат, членове на комитета "Да спасим парка" и зам- директорът на ОП "Паркове и градини". Имало е разрешение за санитарна сеч, но само за пет дървета. Работниците премахнали и 12 здрави. Презастрояването в Пловдив в момента е факт, зелените площи са недостатъчни и всеки опит да се посегне към тях, ражда протести.

Подобно вълнение в момента се заражда и в друг пловдивски район- Южен, където в голямо незастроено междублоково пространство, обособило се през годините в зелена площ, започва строеж на нови кооперации. На хартия няма нарушение, но хората реагират болезнено. 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес