Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

21-годишна майка на 5 деца получи условна присъда за смъртта на едно от тях

02 юли 2019, 15:30 часа • 6007 прочитания

Пет деца е родила за своите 21 години Мария Минкова от Белозем, две от тях вече не са сред живите и днес тя отговаря пред съда за загубата на второто. И двете момченца са с едно и също име - Генчо. Условна присъда от година и половина за изпитателен срок от три години получи обвиняемата за това, че не е изпълнила рецептата на лекар и не е лекувала едномесечния си син през февруари миналата година, в резултат на което бебето развива бронхопневмония с фатален край. Минкова го е водила два пъти на лекар, но не е купила антибиотика, оправдавайки се пред съда с липсата на пари. 

Разследване за причинена смърт поради небрежност е водена спрямо Мария Минкова преди четири години, когато първият и син Генчо се удавя в тоалетната на двора. Тогава разследването не е намерило причини за повдигане на обвинение, а междувременно тя продължава да ражда. След смъртта на бебето, повод за днешната присъда, Мария ражда момиченце.

В момента се грижи за три деца, като живее на съпружески начала с баща им. Според тройната съдебно медицинска експертиза, представена днес на делото, назначената от лекар терапия е била подходяща и детето е можело да оздравее. След като състоянието му, обаче, неповлияно от лекарства, се усложнява, в крайна сметка то получава и мозъчен оток и вече няма никакъв шанс. Починало е от остра дихателна недостатъчност. 

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес