Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВВС метеоролози и свързочници завършиха с „отличен“ обучението си в авиобаза „Георги Бенковски“

23 ноември 2018, 13:54 часа • 4236 прочитания

Сержанти и войници от ВВС получиха днес удостоверенията си за завършено обучение във Военновъздушната учебна база /ВВУБ/ “Георги Бенковски” – Долна Митрополия. Част от тях участваха в курс за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” с квалификация „Метеонаблюдател”. Останалите завършиха курсове за повишаване на квалификацията си в радио-технически специалности. Средният успех на обучаемите и двете направления е „отличен“ – над 5,50, съобщиха от командването на учебната авиобаза.

Обучението на метеонаблюдателите е преминало през няколко етапа. Първият се е провел в Метеорологичния център на ВВС в София. Вторият е бил под формата на индивидуална практика във военните формирования. По време на третия етап, който се проведе във ВВУБ „Георги Бенковски”, курсистите са научили как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, провели са практически занятия за синоптични наблюдения и изготвяне на сведения.

Учебната програма на курсовете за сержанти и войници, специалисти в системата на радио-техническите войски е била насочена към усвояване на експлоатацията, ремонта и поддръжката на радиолокационните станции.

В края на обучението за длъжностна квалификация курсистите са положили комплексен изпит и са се представили отлично.

Редник Илияна Бозова от военно формирование 28000 Граф Игнатиево, е отличник на курса за „Метеонаблюдатели” - на всички изпити тя е получила оценка 6,00.

Удостоверенията бяха връчени от полковник Ивайло Пешаков - началник на щаба ВВУБ „Георги Бенковски”, поясняват от авиобазата.

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес