Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Плевен ще правят олимпийско БМХ трасе?

09 октомври 2019, 11:07 часа • 4763 прочитания

Сдружение „Туристическо дружество Кайлъшка долина“ е внесло в Общинския съвет на Плевен предложение да му бъде предоставен общински терен, на който да се изгради олимпийско БМХ трасе. Идеята ще бъде обсъдена от три постоянни общински комисии. Тя ще влезе в дневния ред на последното заседание на сегашните общински съветници – на 17 октомври, съобщиха от местния парламент.

Предложението предвижда на туристическото дружество да бъде предоставен за срок от 10 години общински имот от близо 9 дка на ул. „Марибор“ в града – под Скобелевия парк. Според одобрения технически проект БМХ трасето трябва да бъде завършено за три години. То ще бъде оформено съгласно всички изисквания и стандарти на Международния колоездачен съюз и съобразено с площта на общинския имот.

„Изграждането на подобно трасе на територията на Плевен, което няма аналог в страната и в съседните страни, е от изключително важно значение за регионалното развитие и развитието на детско - юношеския спорт в общината, но и за развитието на олимпийския спорт в България“, пише в писмото си до Общинския съвет председателят на сдружението доц. д-р Венци Росманов.

Той пояснява, че за финансиране на начинанието ще се кандидатства по Наредба №4 за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти - държавна и общинска собственост, издадена от Министъра на младежта и спорта. Туристическо дружество „Кайлъшка долина", чрез своя клуб по колотуризъм, има възможност да поеме стопанисването и поддръжката на БМХ трасето.

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес