Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ти и Lidl: Историята на Плевен оживява

05 декември 2017, 11:07 часа • 7097 прочитания

Проектът „Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради“ е една от общо 31 идеи от цялата страна, които получиха финансиране от най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“. Одобрените проекти получават грант в размер до 10 000 лв., който да използват за реализирането на своите цели.

Целта на проекта на Фондация „Съвременна плевенска медия“ е да съживи пред младите плевенчани бележити събития и имена на видните родове от историята на Плевен, като ги представи по атрактивен начин – чрез туристически обиколки по тематични градски маршрути.

„Все по-малко са плевенчаните, които познават историята на своя град от периода 1878-1944 г. Малцина могат да изредят сградите, вдигнати със средства на най-големия плевенски дарител – Димитър Константинов. Единици знаят кой е и за какво е строил сградата, в която днес се помещава Община Плевен, подобие на чий дворец е Върбеновата къща, кой е обитавал красивите постройки във виенски стил по Старата главна и в центъра на града. Забравени са фамилиите на строителите на съвременен Плевен – търговци, фабриканти, адвокати, лекари, писатели, музиканти, учители, обединени от едно – любов и всеотдайност към родния град”, пишат в своето проектно предложение инициаторите от Фондация „Съвременна плевенска медия“.

Те разказват, че предстои подготовката на пет тематични тура – “Видни дарители”, “Търговци и индустриалци”, “Меценати и културни деятели”, “Революционери и просветители” и “Строители и новатори”, които ще са част от мащабната туристическа обиколка на Плевен под наименованието “Историята на Плевен оживява. Памет за знатните плевенски родове и красивите стари сгради”.

Проектът предвижда съвместно с научни работници от Регионалния исторически музей в Плевен да се уточнят факти и знакови места, свързани с историята на града, където членове на видни плевенски фамилии са живели, работили и оставили следа поколенията.

От фонда на читалище “Съгласие” и на регионалната библиотека “Христо Смирненски” ще бъдат издирени данни и факти от периодичния печат и други печатни издания от Освобождението до 1944-та година, свързващи обществения, икономическия и културния разцвет на града с най-видните негови представители. Предстои и обучение на екскурзоводи за туровете съвместно с Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов”, СУ “Пейо Яворов”, СУ “Иван Вазов”, МГ “Гео Милев” и Младежкия общински парламент в Плевен.

Инициативата на Фондация „Съвременна плевенска медия“ предвижда също и създаване и отпечатване на 12-странични пълноцветни брошури за тематиката на всеки от петте тура, с кратка история на плевенските родове, оставили трайна следа в живота на Плевен, илюстрирана с архивни документи, със стари и актуални снимки. 25-те туристически тура ще се проведат в периода май – ноември 2018 година, като целевата група са учениците от плевенските училища.

Припомняме, че най-голямата инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“ има за цел да подкрепи социално значими проекти в цялата страна в следните четири области: образование, култура и историческо наследство, околна среда и здравословен начин на живот.

Инициативата отразява стремежа на компанията да допринася за по-пълноценния и по-качествен живот на хората от различните региони в цялата страна. Тя се реализира с подкрепата на Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум. Размерът на сумата, която бе събрана в периода 1 май - 25 юни 2017 г. благодарение на клиентите на веригата, достига 252 741 лв., а общо 425 проекта от цялата страна кандидатстваха по програмата.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес