Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевен се включва в Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

03 октомври 2024, 17:12 часа • 275 прочитания

По покана на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и в знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи, който тази година ще се отбележи на 5 октомври /събота/, Плевен ще освети фасада на своя сграда в зелено - цветът на донорството и трансплантацията. Това отново ще бъде сградата на Художествена галерия Колекция „Дарение Светлин Русев“, която ще свети в зелен цвят във времето от 19.15 до 19.45 часа.

Основната цел на кампанията по повод Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи е насочване на общественото внимание към темата и повишаване на осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Донорството е безвъзмезден акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в състояние на медицински установена мозъчна смърт, при което няма медицински контраиндикации като тежки инфекциозни и онкологични заболявания. Органна трансплантация се извършва при невъзможни за лечение болести. Tя има характер на животоспасяващо лечение в случаи на сърдечно, белодробно и чернодробно заместване, или промяна на качеството на живот и лечение при бъбречно заместване. Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

По информация от ИА „Медицински надзор“, у нас трансплантация на орган очакват 836 граждани. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб. 10 пациенти се нуждаят от трансплантация на бял дроб.

Още: Училищен двор в Плевен става по-зелен с кътове за четене и отдих

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес