Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“, ушито преди 18 години

17 януари 2020, 11:50 часа • 2433 прочитания

Бойното знаме на възстановеното ВВВУ „Георги Бенковски“ бе осветено тази сутрин в плевенския храм „Св. Троица“. То бе съпроводено до църквата от представителния духов оркестър на ВВС, почетен караул и от настоящи и бивши преподаватели от Училището. Първият му знаменосец бе курсант-старшина Милен Симеонов, а негови асистенти бяха курсант-старшина Евгени Христозов и курсант-старшина Христо Бикяров.

Бойното знаме на ВВВУ е чакало този ритуал авиобазата в Долна Митрополия 18 години, разкри началникът на Училището бригаден генерал Юлиян Радойски.

„През 2001 г. министърът на отбраната разпорежда в цялата държава да бъдат сменени бойните знамена на военните формирования. Тогава във войскови район Долна Митрополия пристигат две знамена – едното за учебната авиационна база, другото – за ВВВУ. Точно в този период обаче се прави реорганизация и бойното знаме не е връчено на Училището, защото то беше трансформирано във Факултет „Авиационен“. От тогава досега бойното знаме чака възстановяването на ВВВУ, за да бъде връчено. Съхранявано е през това време в учебната авиобаза. С доста усилия сега успяхме да проследим неговата история“, обясни ген. Радойски.

Той съобщи, че специалностите, по които ще се обучават курсантите и студентите в Училището, вече са публикувани в интернет сайта на ВВВУ. Според постъпилите запитвания броят на студентите в училището тази година ще се увеличи значително.

 

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес