Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На два музикални фестивала домакинства Плевен през септември

03 септември 2019, 12:30 часа • 3124 прочитания

Шест дена през септември Плевен ще бъде домакин на два музикални фестивала. За третото издание на „Есен джаз фест” в града пристигат знакови български, сръбски и македонски джазмени. Веднага след това 11 духови оркестъра с мажоретки ще участват в Брас бенд фест „От бай Дико до „Тико, тико…”

„Есен джаз фест” започва на 13 септември в двора на Регионалния исторически музей. Първата вечер на сцената ще излязат три български формации. „Майк сакс енд екс кий” ще открие фестивала в 19,00 часа. Ръководител и създател на групата е Милен Стойков, известен саксофонист, флейтист и аранжьор. Вечерта ще продължи с изпълненията на „Лейди енд джентс”. Групата е от 7 човека, между които има и плевенско участие – певицата Георгия Павлова. Третият концерт започва от 21,00 часа и е на „Кока мас джаз”.

Втората фестивална вечер ще започне в 20,00 часа с изпълненията на сръбската група „Нейкид” от Белград. Това според организаторите е най-популярната банда от джазовата стилистика в Сърбия. След нея публиката ще чуе и види изпълненията на Георги Корназов и неговия Медиум бенд.

В последната вечер на фестивала - на 15 септември на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски със своя общ проект. А финалът на джаз феста ще бъде с невероятната Йълдъз Ибрахимова, заедно с триото Живко Петров – пиано, Христо Йоцов – ударни и Веселин Веселинов ЕКО – бас китара. 

„Плевенският джаз фест е единственият у нас, който се провежда през есента. След първите две издания интересът към него нарасна значително. Тази година имахме много кандидати от други държави за участие във феста. Наложи се да откажем на музиканти от Норвегия и Израел, защото бюджетът на фестивала е ограничен“, коментира Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“ в общинската администрация.

На 17 септември пък започва второто издание на Брас бенд фест „От бай Дико до „Тико, тико…”. То ще продължи до 19 септември на площад „Възраждане”. В него ще се включат 11 духови оркестъра с мажоретни състави.

Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле от 18,30 часа от площада пред театъра. Участниците са Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов” от гара Елин Пелин, духов оркестър от Ботевград, оркестър Севлиево, Представителен духов оркестър при академията на МВР, Народен духов оркестър Кубей от района на Болград – Украйна, Градския духов оркестър от Видин, Биг-бенд Русе, Джуниър-бенд от Велико Търново, Представителен духов оркестър от Ловеч и Плевенският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес