Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради новото замърсяване на Струма - закана чиновниците да бъдат изхвърлени от канцелариите им

29 ноември 2019, 08:03 часа • 8834 прочитания

Започваме организация за протест и затваряне на Е79. Така Централната рибоопазваща организация (ЦРОО) в Перник реагира на поредния случай на замърсяване на река Струма, този път буквално в Перник - до V-то училище, и на действията на институциите.

Според разказа на представителите на неправителствената организация, след вчерашната ситуация, при която Струма потече кафяво-оранжева, е имало проверка на РИОСВ Перник и Басейнова дирекция Благоевград, обаче без да се съобщава кой е замърсител. "Експерти от инспекцията направиха незабавен обход на потенциални промишлени замърсители по течението на реката. Бяха проверени всички колектори от кв. “Изток“ до центъра на Перник. Експертите от РИОСВ, съвместно с представители на община Перник провериха и предполагаеми замърсители в района над бившия клон "Мир", "Сини вир", “Железни заводи“ и "Хумни дол". Локализиран е източника на замърсяването-канал под ж.п. линията на гара "Разпределителна". И попитани кой замърсява, съответните експерти казвали: "Не знаем".

Марио Антонов от ЦРОО потвърди пред Нова телевизия публикацията във Facebook, като официално замърсяването е посочено като непромишлено. "Тези хора нямат никакъв морал - видимо беше за всички, че това е замърсяване от предприятие от Перник", категоричен е Антонов. Той смята, че институциите са корумпирани и ако не си подадат оставките (бел. ред. - директорите на РИОСВ Перник и Басейнова дирекция Благоевград) - всички, начело с екоминистъра Нено Димов, "ще ги изведем лично от канцелариите им", като думите се отнасяха до съответните директори. Антонов изрази и опасение за предстоящо ново замърсяване на язовир Пчелина.

Директорът на звеното за контрол на замърсяването на РИОСВ Перник Аделина Стоянова обаче обяви, че не е съгласна, че не си вършат работата. "При предходни проверки са установявани източниците на замърсяването", уточни тя, без отново да казва имена. И в сегашния случай имало "предполагаем източник на замърсяване", който не бил действащ промишлен обект. На въпрос кой оцвети реката в червено и как е наказан, Стоянова не отговори директно - само каза, че проверени обекти с комплексни разрешителни не са виновни. Все пак тя каза, че вероятно виновни са "остатъци от стари металургични предприятия" ...

Вчера получих сигнал за случая, потвърди кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНТ. Той посочи, че е говорил с екоминистъра Нено Димов и в понеделник, 2 декември, ще има среща между двамата. "Сега констатираме кой е нарушителят, има някаква символична глоба", посочи Владимиров, който призна и, че не всеки път при такива случаи се установява кой е нарушител.

Какво стана с язовир "Пчелина" при предното замърсяване - припомнете си в този материал!

А какво направиха възмутени природозащитници след предното замърсяване и липсата на информация за виновни и наказани - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес