Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водна криза заплашва община Радомир

10 февруари 2020, 15:44 часа • 3562 прочитания

Водна криза заплашва Община Радомир, защото един от основните водоизточници на питейна вода в града е в "предаварийна ситуация". За това съобщава общинския пресцентър, цитиран от БНР.

Тревожна тенденция забелязват от администрацията - в последните 15 дни се наблюдава постоянно изключване на помпите в помпена станция “Опалово“ поради сериозно намаляване на водата във водоизточника. От него се снабдява с питейна вода ниската зона на Радомир (вкл. и кв. "Върба") и селата Борнарево, и Николаево.

Само за последните 6 месеца са отстранени 50 аварии. Според експерти загубите от станцията до резервоара преди разпределението по потребителите стигат до 40% от цялото количество.

За проблема кметът на Радомир Пламен Алексиев е писал до двама министри (на МОСВ и на МРРБ), уведомил е областната управа и В и К - Перник. 

По думите му рискът за цялата водоснабдителна система на града е сериозен. Затова той настоява за спешни мерки и авариен ремонт на довеждащия водопровод. В отговор от ВиК Перник препоръчали въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал "Върба".

Със същото писмо общината е информирана и за тежкото състояние на водопроводната мрежа в селата Жедна, Негованци и Касилаг, съобщава БНР.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес