Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВиК Перник не мисли да обезщетява за лошото качество на водата

22 януари 2020, 08:00 часа • 2982 прочитания

Нямам точна статистика, но със сигурност при това постоянно спиране на водата авариите са се увеличили драстично. Това заяви Борислав Иванов, новият управител на ВиК Перник, след което веднага каза, че си говорил през последните два дни с колеги, че авариите намалели.

На въпрос на БНТ ще има ли обезщетения за клиентите на ВиК Перник заради качеството на водата, отговорът беше, че нямало как законово да се обосноват. "Не съм сигурен, не мисля, че имам законовото право да го направя. Надявам се да проявят разбиране гражданите", каза управителят на ВиК Перник. И даде съвет за 1-2 минути да се оставя водата да се изтече, когато вода има.

Според Иванов, по време на режим вода се ползва повече, защото хората се презапасяват. Язовир "Студена" в момента има около 3,5 млн. кубика, т.е. остават около метър и половина до мъртвия обем. До 10-15 дни при това потребление ще се стигне до него. "Това не трябва да притеснява хората, взели сме решение как да пречистваме водата от мъртвия обем", уточни шефът на ВиК Перник.

Пречистването ще стане с правенето на ново съоръжение, където водата да се утаява – щяло да стане за два дни.

Иначе Иванов потвърди, че "Стомана Индъстри" е плащала по 13 стотинки на кубик вода от "Студена" – точно това обяви и прокуратурата. Това обаче било "сурова вода", а в Перник битовите клиенти плащат по 2,405 лева на кубик. Иванов каза, че цената включва и пречистване. А какви са цените от новата година като цяло в България - припомнете си в този материал!

Задълженията на ВиК Перник са 13 млн. лева, като 10 млн. са несъбрани задължения от потребителите. Иванов одобри и идеята за държавен холдинг във ВиК сектора.

Решението

Мисля, че това е едно работещо решение, коментира проф. Петър Калинков, дългогодишен преподавател в хидротехническия факултет на Университета за архитектура строителство и геодезия.

"Става въпрос за прехвърляне на вода от водосбора на яз. „Белмекен“ в язовир "Бели Искър". Там, още навремето, през 70-те години, като са правени тези водоснабдявания, е изградено едно т.н. "аварийно прехвърляне на води" чрез деривациите "Грънчар" и "Манастирски". При новия резервоар "Мало Бучино“ би трябвало да бъде изградена помпена станция и водата оттам и да стигне до Перник по напорен водопровод”, резюмира експертът.

Борислав Иванов посочи, че водата от "Белмекен" трябвало да се пречиства във водопреносната мрежа в София. А за строежа на водопровода от "Мало Бучино" се очаква да почне до няколко дни.

Що се отнася до язовир "Студена", Калинков каза, че има безхаберие по всички нива.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес