Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ВиК Перник: Водата е чиста, но големите загуби остават

24 юни 2020, 08:07 часа • 5833 прочитания

В целия град се правят ремонти, аварии има, надявам се те да намалеят. Защото допълнителните спирания заради ремонтите водят до нови аварии. На този етап загубите на вода са все още големи в същите проценти като до момента. Големи участъци от мрежата се източват и това реално е загуба на вода. Това обясни пред БНТ шевът на ВиК Перник инж. Борислав Иванов.

Днес окончателно пада водният режим в града, след като обемът на язовир Студена достигна обем от 21 млн. куб.

По думите на инженера ремонтът на пречиствателната станция вече е към финал. "Първият етап е към финал, до края на следващият месец ще бъде готов. Имаше малко забавяне заради водния цикъл, но вече всичко е наред. По водния цикъл в момента има процедури по избор на изпълнител.", обясни Иванов. Той добави, че в началото на режима наистина водата е била с недобри качества, но "сега е добре".

Трябваше да бъдат сменени 60 км водопроводна мрежа, близо 40% от тях вече са сменени и до късната есен Перник ще бъде град с един почти изцяло обновен водопровод, подчерта зам.-кметът Стефан Кръстев.

Според инженер Иванов след края на всички ремонти градът ще бъде разделен на две: "Едната част ползват вода от яз. Студена, другата от София – това няма да го усетят хората, просто благодарение на връзката от София ще можем да си позволим да разделим града на две."

На този етап така сме направили изчисленията, че отново до такава ситуация няма да се стигне, категоричен беше експертът.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес