Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жители на Трън ще протестират пред МОСВ заради концесия за златодобив

13 декември 2016, 07:37 часа • 3297 прочитания

Жители на Трън организират протест пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от 8:15 часа днес (13 декември). Причината - искането за отваряне на златодобивна мина в района.

Днес предстои заседанието на Висшия екологичен съвет (ВЕЕС), на което трябва да се приеме  "План за управление на речния басейн в Дунавския район" (ПУРБ) в периода 2016 – 2020 г. Този план е ключов при изготвянето на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) ще бъде разрешено или не заустването на хвостохранилищата и флотационната фабрика на златно-сребърната мина „Злата”, гр. във водния басейн на трансграничната река Ерма.

Жителите на общината са силно притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на жителите в района. Доказаното наличие на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проектоконцесионна площ от 20 кв.км., не може да не тревожи хората, които обичат родния си край, съобщават организаторите на протеста - Сдружение „Трън”, Трънското културно-просветно дружество „Руй” и ИК ‘’ЗА чистата трънска природа’’.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес