Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екокатастрофа надвисна над няколко села заради ВЕЦ, обвързан с бивш зам.-министър от ДПС

22 юни 2016, 10:30 часа • 16567 прочитания

Истински бунт е на път да разтърси пернишкото село Ковачевци. Причината – безконтролното, според местните жители, източване на язовир „Пчелина” в полза на малък, частен ВЕЦ.

Става въпрос за МВЕЦ на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци се опасяват, че интензивното източване на язовир „Пчелина”, за да работи частната централа, ще доведе до снижаване на водата до критично ниво. Вече има и оплаквания, че заради водочерпенето рибата в язовира умира, тъй като се понижава нивото на кислорода, а освен това интервенцията е започнала точно когато рибата си хвърля хайвера и той остава на сухо. Язовирът се източва в такъв обем, че реката, където се излизва водата, става изключително пълноводна и много по-студена от обичайното, а това прогонва характерните за региона риби, казват живеещи в региона. Кметът на село Ковачевци Васил Станимиров коментира пред Actualno.com, че според съселяните му само през вчерашния ден нивото е намаляло с 15-16 сантиметра.

Според източници на Actualno.com собственик на централата е фирма „Пауър Туенти Туенти” ООД. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници, сред които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС.

Официалната връзка е ясна, но неофициално информацията на Actualno.com е, че основна действаща фигура в подкрепа на реализацията на проекта за МВЕЦ "Пчелина" е настоящият депутат от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора си Лъчо Мозъка. Пътищата на Иванов и Илияз се пресичат през 2005 година, когато и двамата са заместващи представители в постоянната делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Документи, доказващи официална връзка на Иванов с "Пауър Туенти Туенти" ООД и с МВЕЦ "Пчелина" Actualno.com засега не е открила.

Лъчезар Иванов влезе в политиката през 2005 година като кадър на НДСВ, след като беше личен лекар на Бойко Борисов. През годините Иванов, който е народен представител във вече четири парламента, включително настоящия, се забърка в куп скандали. През 2009 година името на Иванов попадна и в скандал с командировка в САЩ, която е била платена от неправителствени организации, които са свързани с фармацевтични компании. През 2010 година Лъчезар Иванов бе принуден да се оттегли от поста на заместник-председател на Народното събрание, заради опит да ходатайства срещу уволнението на негов приятел митничар. Тогава Иванов се оттегли и от председателския пост на ГЕРБ-София. През 2014 година синът на Иванов беше задържан по подозрение в участие в грабеж на бензиностанция. Парламентарната дейност на Лъчезар Иванов ще се запомни и с участието му в приемането на лобистката поправка, станала известна като "Мери Джейн" в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена. Най-пресният скандал беше през миналата година. Тогава Иванов стана доцент и преподавател в Медицинския факултет на СУ „Климент Охридски”, като е представил 29 научни публикации. Сред тях блести заключението, че електронният здравен картон е наследник на хартиения. „Независимо дали си на работа, у дома или в командировка, непрекъснато имаш достъп до картона”, пише Иванов според журналиста от „168 часа” Сима Владимирова.

Пред Actualno.com кметът на Ковачевци Васил Станимиров потвърди, че ВЕЦ-ът е заработил интензивно през последния месец-месец и половина. Всъщност централата е тръгнала да работи от началото на тази година, макар че разрешение за изграждане е дадено още в края на май, 2012 година – по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Имаше някакви проблеми с разрешителното за строеж, поясни Станимиров. Той добави и, че е притеснен да не се стигне дотам, че язовирът да бъде източен до мъртвия си обем.

Към 21:15 часа вчера (21 юни) 27% от електроенергията в България се генерираше от ВЕЦ-ове, по данни на ЕСО. Това е почти толкова, колкото беше делът на ТЕЦ-овете.

Как реагират институциите и какви са плановете на хората от Ковачевци, за да защитят язовир „Пчелина” – очаквайте развитието на историята в следващите материали на Actualno.com.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес