Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учение на командоси със стрелба беше спряно заради появили се цивилни на стрелбището

06 май 2020, 11:44 часа • 3767 прочитания

Учение на командоси при Црънча, Пазарджишко - при това със стрелба с бойни патрони, беше спряно. И причината е наличие на цивилни, предаде БНТ.

Оказа се, че става въпрос за десетина души, намиращи се в окоп, който е част от огневата полоса. Те са открити с дрон, използван като част от предпазни мерки преди старта на учението.

Ще има разследване, още повече, че предварително около полигона са били поставени постове. Засега първото предположение е, че става въпрос за хора, опитали се да снимат по-отблизо учението.

BTV обаче изкара друга версия - че цивилните граждани са дошли заради премиера Борисов, който посети ученията. Те протестирали, защото, по думите им - "гората се продава по 2-3 лева декар".

"Тази гора не е в района на този полигон, тя е в друг район. По никакъв начин техните искания нямат връзка с българската армия. Приемам такъв акт като грубо неуважение към действащата българска войска, към ветераните, отдали живота и силите си за просперитета на армията и войните, заради които съществува нашата родина. Тези 5-6 човека са единичен случай, те изразяват недоволство към пазарджишкия кмет, което няма връзка с нас", коментира ръководителят на 68-ма бригада "Специални сили" генерал-майор Явор Матеев.

В рамките на учението, силите за специални операции трябваше да покажат операция за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници, включително от автобус.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес