Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли разрешен добивът на волфрам във Велинград?

16 май 2017, 09:06 часа • 3179 прочитания

11 800 души се противопоставят с името и подписа си срещу евентуален добив на волфрам на 16 километра от Велинград. Тези хора са против отваряне на мината край село Кръстава. Идейният проект за това е на „Ресурс 1” – фирма, свързана с КЦМ-Пловдив, пише в. „Телеграф”.

На 18 май ще има заседание на 7-членен състав на ВАС, който ще се произнася по решенията на предходни инстанции. С тях е отхвърлено решението на директора на РИОСВ-Пазарджик да се спре докладът по ОВОС, докато не се изяснят всички въпроси около концесията – за влиянието върху човешкото здраве и природата. Причината за съдебните решения е, че според съда на две инстанции досега директорът не е страна по казуса.

Историята дотук

Концесията е предоставена още през 2009 г. от правителството на Сергей Станишев и оттогава насам текат различни административни процедури тя да се задейства. Един от най-важните проблеми е, че през терена на концесията за волфрам минава събирателна деривация Бистрица. Тя е построена в края на 40-те години на XX век и захранва 60% от водата на Велинград, 15% от водата на Ракитово и язовир „Батак”. Точно там са четирите най-главни водовземания на Велинград. Това означава, че над 75% от концесионната площ е пряко ангажирана с питейната вода на град, който живее от водата и заради нея, коментира адвокат Марин Божков, който е обществен наблюдател на казуса и председател на Сдружение „Програма за достъп до правосъдие”.

Опасенията са, че при сондирането тежки метали ще отидат в питейната вода и пречиствателната станция няма да се справи.

В община Велинград обмислят организиране на местен референдум или търсене на политическо решение за мораториум върху добива на метали не само до Велинград, но и в Западните Родопи като цяло. Кметът на града Костадин Коев е сериозно обезпокоен за бъдещето на туризма, защото това е поминъкът на местните хора.

От Басейнова дирекция-Пловдив пък липсват всички документи за санитарно-охранителните зони на града. А в доклада по ОВОС на концесионера се посочва, че в концесионната площ няма питейни води и събирателни деривации, казва адвокат Божков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес