Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пазарджик с мерки за предотвратяване на рисковете от Западнонилска треска

05 септември 2024, 16:05 часа • 497 прочитания

В светлината на последните съобщения за случаи на Западнонилска треска в страната, Община Пазарджик предприе бързи и всеобхватни действия за защита на общественото здраве и безопасност. Ръководството на общината осъзнава, че необходимите обработки могат да причинят временно неудобство за жителите и поднася своите искрени извинения. Тези мерки обаче са от съществено значение за минимизиране на рисковете, свързани с болести, пренасяни от комари.

На базата на указанията от Министерството на здравеопазването, общината възложи нова, допълнителна серия от противокомарни обработки в ключови места в Пазарджик и околните села. Тези усилия са част от национална инициатива за борба с разпространението на Западнонилска треска. Близостта на общината до река Марица, която е естествен хабитат за комари, налага и по-чести и спешни мерки.

В периода от 2 до 8 септември 2024 г., следните зони ще бъдат подложени на нощни обработки срещу комари:

Паркове и зелени площи в Пазарджик, включително Стадиона, Градската градина, Острова, парк Писковец, Зоната на здравето, зоната около Балона, Градините на света, зелените площи около канал Паша арк и централните градски зелени площи.

Зелени площи в селата Звъничево, Огняново, Синитово, Мирянци и Хаджиево, особено в близост до река Марица.

Община Пазарджик активно наблюдава ситуацията и предприема адекватни и всеобхватни мерки денонощно. Абсолютен приоритет е здравето и благополучието на жителите, и всички екипи са ангажирани с осигуряването на безопасна среда за всички.

Призовават се всички граждани да бъдат бдителни и да се свържат незабавно с лекар, ако изпитат симптоми на Западнонилска треска. Тези симптоми включват силно главоболие, висока температура, мускулни болки, гадене, възпалено гърло, болка зад очите и други. Въпреки че повечето хора, заразени с вируса, не проявяват симптоми, важно е жителите на Пазарджик да бъдат нащрек.

Още: Община Пазарджик освежи пътната маркировка около училищата по нов метод

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес