Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Пазарджик с първа копка на новата канализация в село Ивайло

30 юли 2024, 12:36 часа • 687 прочитания

Петър Куленски, кмет на Община Пазарджик, обяви стартирането на важен инфраструктурен проект в село Ивайло, заложен в управленската програма на неговата администрация - проектът за доизграждане канализационна мрежа и реконструкция на водопроводна мрежа – Етап III, с. Ивайло, общ. Пазарджик. Той присъства на първата копка на проекта, която бе поставена днес, 30 юли 2024 г., от 10:00 ч. на ул. "29-та" в селото.  

Проектът е от съществено значение за подобряването на качеството на живот на жителите на с. Ивайло. Той включва едновременно изграждане на канализацията и подмяна на съществуващите азбестоциментови /АЦ/ (доказано рискови за живущите), стоманени и поцинковани улични водопроводи с нови, както и подмяна на всички сградни водопроводни отклонения. Проектът е част от стратегическата управленска инициатива на Общината за подобряване на инфраструктурата и повишаване качеството на живот в малките населени места. Етап III от канализационната и реконструирана водопроводна мрежа е част от проектирани и трасирани според нормативните разпоредби и изисквания за разположение на уличните проводи с обща дължина на линейните участъци от над 14 000 м. За участъците, в които се изгражда уличната канализация, се предвижда подмяна на уличната водопроводна мрежа, като се осигури преустановяване на авариите, възстановяване на асфалтовата настилка и възможност за последващо благоустрояване на улиците.

С реализацията на проекта в селото ще се осъществи: 

• Подобряване на водоснабдяването - реконструкцията на водопроводната мрежа ще осигури надеждно и непрекъснато водоснабдяване с чиста питейна вода за жителите на селото. 

• Ефективна канализация - доизграждането на канализационната мрежа ще допринесе за ефективното отвеждане и третиране на отпадъчните води, като по този начин ще се подобри хигиената и санитарните условия в селото значително. 

• Опазване на околната среда - проектът ще намали критичните показатели на замърсеност на добиваната вода за питейно-битови нужди от ПС „Ивайло“, осигуряваща 1/5 от общото количество вода за ВиК дружеството. Ще се реши на 100% проблема в селото с отвеждането на БФОВ; Заради броя на жителите (над 2000 души), Община Пазарджик и Република България ще търпят санкции от ЕС при неизградена централна канализационна система, т.е. продължаващо заустване на отпадъчни води в септични ями. 

• Повишаване на общественото здраве - модернизираната водопроводна и канализационна мрежа ще намалят риска от водно пренасяни заболявания и ще подобрят общественото здраве.

Проектът на стойност над 23 млн. лева е най-големият общински ВиК проект за 2024 г., който получава финансиране по програмата за реализация на общински проекти, заложена в държавния бюджет. Планирано е завършването на строителството до края на 2025 г.

Още: Община Пазарджик каза на колко сигнала е реагирала за щети и рискови ситуации

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес