Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на Септември на протест срещу кмета Марин Рачев

09 юли 2017, 12:41 часа • 3485 прочитания

Днес, 9 юли 2017 г., жители на община Септември се събират в с. Варвара край пътя Пазарджик - Велинград, а преди това ще има протест на закрито, за да изразят публично недоволството си срещу кмета Марин Рачев, съобщават инициаторите на протеста в писмо, изпратено до медиите.

На обществено събрание, проведено вчера в село Варвара, в което участваха над 120 души, бе учреден Инициативен комитет „Да спасим Община Септември”. Общественият комитет настоява Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“ да проверят всички обществени поръчки, проведени от Община Септември, както и за премахване на двойните стандарти за финансиране на отделните населени места в рамките на общината. Недоволните искат още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока от цялата страна.

Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър. Според тях това ще доведе до драстичен скок в цената на туристическите услуги, което ще ги направи неконкурентни с други региони в страната, където водопреносът е в пъти по-евтин.

От туризма в района се издържат много семейства, които работят в различни туристически обекти. Високата такса за водопренос ще спре достъпа и на местните жители до обществените бани, тъй като по предварителни изчисления цената на билета ще бъде около 20 лв., което е непосилно за тях.

На 3 юли т.г. над 50 човека протестираха пред сградата на Община Септември с искане кметът да им обясни защо се опитва да им отнеме прехраната. Марин Рачев обаче отказа да се срещне с тях с обяснението, че е в обедна почивка.

Инициативният комитет „Да спасим Община Септември” настоява също и за повече прозрачност в работата на общинската администрация и своевременно информиране на обществеността за решенията на Общинския съвет.

През миналата седмица протестната инициатива подкрепи и известният български кинорежисьор Теди Москов, който се срещна с част от недоволните жители.

Инициативният комитет разполага с факти и документи за още нередности в работата на Община Септември, които ще предостави на медиите и обществеността, зъвършва писмото на инициаторите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес