Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екологично бедствие в река Луда Яна

08 ноември 2014, 17:41 часа • 14750 прочитания

Окислени води са изтекли в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен. Положението ще бъде овладяно в рамките на днешния ден, заяви директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Костадин Гешев пред Дарик радио.

Очаква се там да пристигне подвижната лаборатория, за да се види, какво е нивото на замърсяването на водите. В момента се търсят варианти за отбиването на киселинните води в няколко посоки.

Инцидентът е станал тази сутрин, когато от химико-биологичната станция на "Еко Медет" заради аварирала екопомпа е започнало залпово изтичане на киселинни води в река Луда Яна.

Моментните проби от реката са показали, че pH-то и електропроводимостта са в норма. На мястото, където става течът, са направени барикади - чували с хидратна вар, за да се пречисти поне отчасти металът във водите. Очаква се до няколко часа проблемът да бъде решен окончателно.

Допълнително взетите проби край Цар Асен, Росен, Огняново и от река Марица ще бъдат готови до седмица.

Кметът на селото Антоанета Генова съобщи, че има сериозна опасност да бъдат замърсени кладенците с питейната вода в региона. Според Костадин Гешев обаче до това няма да се стигне.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес