Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пазарджик

07 декември 2016, 07:14 часа • 1232 прочитания

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания (бившия областен тубдиспансер) в Пазарджик се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза, съобщи за  „Фокус” управителят на лечебното заведение д-р Никола Пенчев.

„Кампанията "Седмица на отворените врати” е национална, провежда се за четвърти път в рамките на тази година и ще продължи до края на седмицата. Прегледите се осъществяват по програма “Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерство на здравеопазването. Финансирана е от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от болестта чрез анкета и консултации. На съмнителните се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. При откриването на болни се предприемат нужните мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията”, поясни д-р Пенчев.

Той добави, че целта е обществото да научи повече за опасната болест.

„През годините кампанията е доказала своята ефективност за добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, в това число и в Пазарджишка област”, добави директорът на болницата.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес