Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценка: На Пеевски не му е нужно да е шеф на ДАНС, за да ползва ДАНС

27 октомври 2023, 16:15 часа • 2459 прочитания

"...на партньора на властта Пеевски не му е нужно да е шеф на ДАНС, за да ползва ДАНС…".

Това написа в профила си в социалните мрежи журналистът Полина Паунова. Поводът за думите й е разразилия се в петък голям скандал по повод машините за гласуване.

Припомняме, че по-рано днес след извънреден председателски съвет ГЕРБ-СДС, ИТН и "Възраждане" обвиниха ПП-ДБ в опит за открадване на изборите. Чуха се дори реплики като "опит за държавен преврат", а причината - според доклад на ДАНС заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е копирал кодовете за машините за гласуване, като е заснел с телефона си процеса по неговото генериране.

Още: Петков: То не бе "Лукойл", 73 стотинки, левчето, ветото на президента - надминаха всичките ни очаквания

 

Според доклада от ДАНС на 25 октомври, два дни след като ЦИК генерира хеш код за защита на машините, Стойнов е снимал цялата информация на личния си телефон и я е качил на флашка.

Още: "Машинен Костинброд" и "опит за държавен преврат": Първи реакции в социалните мрежи (СНИМКИ)

На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски обясни, че кодът няма влияние върху изборния процес. Той добави, че е упълномощил зам.-министър Михаил Стойнов да изпълнява функциите, свързани с машинното гласуване. Машините отпечатват разписка, която удостоверява как е гласувал гласоподавателят, и тези разписки отиват в ЦИК, поясни Йоловски. Още: "Машините са принтери": Ресорният министър разясни защо резултатите не могат да се променят (ВИДЕО)

На свой ред пък представители на ПП-ДБ контраатакуваха - на брифинг Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Божидар Божанов определиха случилото се като "цирк":

"Очаквах предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания. То не бе "Лукойл", не бе левче, не бе 73 стотинки, вето на президента, сега кодове на машини. Истината е, че ГЕРБ губят изборите в София и се чудят в момента какво да измислят. Не им се връзваме на номерата", каза Кирил Петков. Бившият премиер подчерта, че коалицията им с "Демократична България" не се страхува от хартиения вот и призова българите "да си вземем градовете обратно".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес