Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Миролюба Бенатова: Умират източници на информация за връзките между престъпност, служби, бизнес и политика

06 юни 2023, 10:37 часа • 13676 прочитания

"Не знам дали някъде в припомнянията се чу, че един от съдружниците на Галеви в официалния им бизнес - пътно строителство, е Федката, човек от инициативния комитет "За Перник", издигнал Първанов за втори президентски мандат. Другите в тази фирма, действала до 2008 г., са Васил Божков и Христофорос Аманатидис - Таки".

Това написа журналистът Миролюба Бенатова във Facebook дни след смъртта на Ангел Христов от братя Галеви и след като говори по темата пред БНР и "Фокус".

"Кога падна "имунитетът" на Божков, знаете. И знаете какво пък той разказа за Горанов, Борисов и "паяка Пеевски".

Таки също бе разследван за група за наркоразпространение и рекет, но неясно как, през 2015 обвиненията отпаднаха. Но пък влиянието му в "белия бизнес" на "Капитан Андреево" се е засилило. В тези години. Задочно.

Когато се говори за фигури като Галеви, Таки и Божков, пропускането на политическата нишка, е удобно за утвърждаване на опорката:

"Кво ме интересува, че някакви мутри измират".

Умират източници на информация за най-новата ни история, за връзките между престъпност-служби-бизнес и политика.

Например, вече покойният Ваньо Танов през 2008-а даде информация в парламента, че Галеви са засичани в топла връзка с бившия шеф на следствието, най-близък приятел на Ахмед Доган и Делян Пеевски - Ангел Александров.

Имали са свой човек и до тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев.

Не са случайни хора. Работили са за службите като информатори. Или службите са работили за тях като чадър. По-скоро второто.

Галеви са олицетворение на прехода. И дават отговор защо този преход не се състоя. Заради омертата.

Задочно повдигнатото им обвинение за пране на над 35 милиона лева приключва през 2016 г. със заключение на съда, че няма данни за престъпление.

Съдът приема, че те са били просто наематели в имението в Ресилово срещу 300 лева на месец, и дава кредит на доверие на твърдението им, че милионите, идвали от офшорки, са на някакви митични чужденци, за които Галеви просто са работили", завършва Миролюба Бенатова.

ОЩЕ: Бившият директор на СДВР: Братя Галеви не са прекъснали връзка с бизнеса си в България

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес